Maťo Homola i po Red Bull Ringu vede šampionát TCR Eastern Europe

Závodník Hyundai Janík Motorsport Maťo Homola uzavřel první polovinu sezóny jako vedoucí závodník TCR Eastern Europe. Rozhodl o tom na Red Bull Ringu v Rakousku, kde si připsal sedmadvacet bodů za čtvrté a třetí místo.

Díky vydařeným předchozím závodům byl víkend v Rakousku poznamenán vysokým kompenzačním závažím v našich Elantrách. Maťo Homola vezl čtyřicet kilogramů navíc a Carlo Czepiel s Adamem Koutem po třiceti. A na rychlém okruhu, jakým Red Bull Ring je, je každé kilo navíc v autě hodně znát.

V kvalifikaci byl z našich závodníků nejrychlejší Maťo Homola, který si pro první závod vyjel páté místo na startovním roštu. Carlo Czepiel uzavřel první desítku následován Adamem Koutem na pozici jedenáct.

Maťo využil několika kontaktů ostatních závodníků v první zatáčce a na chvíli se dostal na bronzovou příčku. S přidaným závažím bylo ale bohužel jasné, že se bude muset soustředit spíše na zpětná zrcátka, než na boj se závodníky před sebou. Jednomu ze soupeřů odolat nedokázal a dokončil na i tak velice slušném čtvrtém místě. Carlo Czepiel a Adam Kout si po startu polepšili shodně o jednu pozici a celých pětadvacet minut bojovali ve středu pole. Zatímco Carlo dokázal po pěkném souboji udolat ještě jednoho ze soupeřů a cílem projel jako osmý, Adam se bohužel propadl na třinácté místo.

Díky losu si pro start druhého závodu otočilo pořadí devět závodníků.  To znamenalo velmi dobrou výchozí pozici pro Carla Czepiela, který stál v první řadě. Maťo Homola startoval ze šestého a Adam Kout ze třináctého místa. Carlo bohužel po zhasnutí světel odjel velmi pomalu a hned v úvodu se propadl na deváté místo. Adam se naopak posunul o jednu pozici výš a Maťo se usadil ve skupince bojující o pátou příčku. Díky bojovné, trpělivé jízdě a také kolizi na špici pole si všichni tři dokázali polepšit. Carlo Czepiel a Adam Kout dojeli šestý a sedmý a Maťo Homola dovezl Elantru do cíle na skvělém třetím místě, díky čemuž si upevnil svou vedoucí pozici v šampionátu.

Druhá polovina sezóny TCR Eastern Europe 2023 odstartuje o druhém červnovém víkendu na Slovakia Ringu.