Závodníci Hyundai Janík Motorsport dominovali na Oscherslebenu

Tým Hyundai Janík Motorsport odstartoval sezónu TCR Eastern Europe 2023 velkou dominancí. Z německého Oscherslebenu si odvezl dvě zlata, čtyři pódia a po úvodním závodním víkendu dominuje i průběžnému pořadí seriálu.

Novou jezdeckou sestavu provázela velká očekávání, protože vedle matadora cestovních vozů Maťa Homoly se v ní objevili nováčci Carlo Czepiel, který přišel teprve letos z motokár, a Adam Kout. Ten je zkušeným závodníkem, ale v závodním autě neseděl tři roky a s cestovními vozy se ve své dosavadní kariéře zase tak často nepotkal. Že v jeho žilách koluje závodnická krev, ale dokázal hned v kvalifikaci. V posledních minutách se nacházel na prvním místě a o pole position pro úvodní závod sezóny přišel až těsně před koncem.

Do prvního závodu tedy startoval z druhého místa. Maťu Homolovi patřilo na startu místo třetí a Carlu Czepielovi šesté. Adam i Maťo využili skvělého startu a už do první zatáčky přijížděli v tomto pořadí před všemi ostatními. Ještě během prvního kola si své pozice vyměnili. Maťo se ujal vedení, které nepustil až do konce závodu a radoval se ze svého letošního prvního vítězství. Adam dlouho odolával atakům za sebou jedoucího Petra Fulína, ale nakonec bohužel neodolal. I tak ale projel cílem na skvělém třetím místě. Carlo Czepiel dojel na svém kvalifikačním šestém.

Do druhého závodu měl díky reverse gridu nejlepší výchozí pozici právě polský nováček. A naložil s ní až profesorsky chladně. Po pár zatáčkách se probojoval na druhé místo, na začátku sedmého kola už kroužil po dráze na čele celého pole a tak byl také po pětadvaceti minutách závodu odmávnut cílovou vlajkou. Pár vteřin za ním projel pod šachovnicovou vlajkou Maťo Homola, který si na stupně vítězů proklestil cestu až z desátého místa na startu. Těsně pod pódiem, na čtvrtém místě, dojel Adam Kout.

Celkové hodnocení šampionátu vede po prvním závodním víkendu Maťo Homola následovaný Carlem Czepielem a Adamu Koutovi patří čtvrté místo. Další zastávkou TCR Eastern Europe bude na konci dubna maďarský Hungaroring.