Ani úmorné vedro nevysálo jezdcům HYUNDAI Janík Motorsport na Slovakia Ringu chuť sbírat poháry

Třetí závodní víkend seriálu TCR Eastern Europe přinesl pilotům vozů Hyundai v barvách Janík Motorsport další úspěchy. Maťo Homola se před svými fanoušky blýskl prvním a druhým místem. Tím si upevnil celkové vedení v seriálu. Adam Kout si sobotní smůlu vynahradil druhý den třetí pozicí. Jiří Zbožínek poprvé vystoupal na stupně vítězů, když byl v první jízdě třetí. Bronzový je i celkově mezi juniory. V hodnocení týmů Janík Motorsport suverénně vede.

Od prvních okamžiků bylo jasné, že to na jihu Slovenska nebude procházka růžovým sadem. Jak už touto dobou bývá na Slovakia Ringu zvykem, slunce pálilo od rána do večera. Asfalt měl dokonce přes 50 stupňů Celsia, takže panovaly náročné podmínky pro jezdce za volantem i jejich pneumatiky.

V sobotu to dlouho vypadalo na další letošní double. Maťo Homola po startu z pole position vedl, za ním jel Adam Kout. Navíc Jiří Zbožínek se postupně propracovával jezdeckým polem až na čtvrtou příčku.

Jenže tři kola před cílem přišel defekt, který Adama Kouta vyřadil ze závodu. „Co k tomu říct,“ podotkl.  „Start se povedl. Byl jsem těsně za Matějem, drželi jsme si podobné tempo. Pak jsem zaslechl, že něco není úplně v pořádku. Maličko jsem zvolnil, ale vybouchla mi levá přední pneumatika a musel jsem v kačírku odstavit auto.“

Koutova smůla se ukázala být štěstím pro Jiřího Zbožínka. Ten se posunul na třetí místo a dojel si pro třetí pozici. „Základ byl, že se mi povedl start. Pak jsem využil chyb soupeřů a tím získal pár pozic. Je to první pódium, cítím se neskutečně. Je to super pocit.“

V neděli bylo na startu otočených prvních devět míst, což pro Maťo Homolu znamenalo nutnost předjet celou řadu pomalejších soupeřů. Ale už po prvním kole byl na třetí příčce a Adam Kout hned za ním.

Maťovi Homolovi druhý závod, po přidělení trestu Gruzínci Kajaiovi za ulitý start, vynesl konečné druhé místo. Nestačil jen na svého rivala v boji o titul, Maďara Bucsiho.

„Z devátého místa není start nikdy lehký. Naštěstí se mi podařilo být hned v první zatáčce pátý. Diváci si museli naše souboje užívat. Pak jsem se snažil jet co nejlépe, ale vlastně celý závod jsem jel na třetí pozici. Ale věděl jsem o desetisekundovém trestu Davita Kajaiy, který jel přede mnou. Druhé místo je podle mě maximum, co jsem mohl získat.,“ sdělil Maťo Homola.

Adam Kout i v neděli „stínoval“ svého týmového kolegu. Tentokrát mu ale postavení na stupních vítězů neuniklo a dojel na třetí příčce. „Včera jsem si říkal, že by to dneska na to pódium mohlo vyjít. To se splnilo, tak mám radost,“ glosoval spokojený jezdec, jemuž patří třetí pozice v aktuálním pořadí TCR Eastern Europe. Jiřímu Zbožínkovi nedělní start přinesl dvanáctou pozici.

Seriál TCR Eastern Europe pokračuje 3. až 4. srpna v Mostu.