Zmoklá Ústecká 21 byla výzvou, kterou piloti ORLEN Janík Motorsport zvládli se ctí

Václav Janík našel až ve třetím podniku domácího šampionátu v závodech do vrchu přemožitele. Tradiční závod Ústecká 21 poznamenal déšť, který jezdci a jeho výkonné Normě znemožnil předvést stoprocentní výkon. I tak se sbírka týmu ORLEN Janík Motorsport rozšířila o další cenné poháry. Václav Janík přidal trofeje za druhé a třetí místo absolutně. Ve třídě dvoulitrových prototypů byl v sobotu David Dědek druhý a v neděli suverénně vyhrál. V téže kategorii byl Jiří Svoboda dvakrát čtvrtý.

Zatímco první závodní jízda se v sobotu odjela na suchu, druhou pořadatelé pozastavili kvůli silnému dešti a odjela se na mokru. Celkově z toho bylo pro Václava Janíka i přes ulomenou páčku řazení krátce před cílem „mokré“ jízdy druhé místo za Petrem Trnkou. Ten si do Ústí nad Orlicí odskočil z evropského šampionátu.

Také v neděli hrál velkou roli déšť. Václav Janík - už s kompletním řazením - zajel v úvodním měřeném souboji s kopcem druhý nejlepší čas. Pro druhou jízdu vsadil pilot Normy M 20 FC všechno na jednu kartu a nazul slicky. Jenže trať ještě nebyla dostatečně suchá, takže v konečném účtování klesl na třetí příčku za vítězným Trnkou a Petrem Vítkem v Oselle.

„Tentokrát nás hodně potrápilo počasí. Byla to doslova ruleta, ale i to k závodům do vrchu patří. Určitě jsme se ani na tak proměnlivé trati neztratili a nasbírali cenné body,“ prohlásil Václav Janík.

Dalším úspěšným jezdcem v barvách ORLEN Janík Motorsport byl také David Dědek, který zářil ve slabší třídě E2-SC-2000. Hlavně v neděli na vodě ve své Normě M 20 FC exceloval a v absolutním pořadí skončil čtvrtý hned za Václavem Janíkem. Druhému ve své třídě, jímž byl Jaroslav Surowka v Normě F 20, nadělil v součtu nevídaných deset sekund.

„Asi jsem vodní živel,“ smál se David Dědek v cíli druhé nedělní jízdy. „Byl to výborný den. Všechno mi vyšlo na jedničku a jsem rád, že jsem potrápil soupeře v mnohem silnějších autech. Navíc jsem si upevnil vedení v domácím šampionátu v naší třídě, což je dobrý počinek do dalších závodů,“ uvedl.

Jeho týmový kolega Jiří Svoboda zvolil naopak opatrnější přístup a dvakrát si dojel pro body za čtvrté místo. „Na dešti se s Normou ještě necítím stoprocentně jistý. Ale nasbíral jsem další důležité zkušenosti, které se budu snažit zúročit během sezony,“ sdělil.

„Po Ústí nás čeká další tradiční podnik Ecce Homo. Tam se porovnáme i s evropskou špičkou. Hlavně si ale užijeme jedinečnou atmosféru tohoto slavného podniku, který se jede u nás doma ve Šternberku,“ těší se Václav Janík.