Ani zátěž piloty Hyundai týmu Janík Motorsport nezastavila. Homola zůstává lídrem TCR Eastern Europe

I přes to, že vozy Hyundai Elantra N TCR vyrazily do druhého závodního víkendu seriálu TCR Eastern Europe s výraznou zátěží, mohl tým Hyundai Janík Motorsport slavit úspěch. Maťo Homola a Adam Kout si na Red Bull Ringu dojeli v sobotu pro zasloužený double. V neděli, kdy se měnilo pořadí první devítky na startu, byl Adam Kout znovu druhý. Maťo Homola se závodním polem probil na čtvrtou příčku. Díky tomu si slovenský jezdec udržel celkové vedení, Adam Kout je jen s malou ztrátou třetí. Jiří Zbožínek předvedl velký jezdecký progres a nasbíral další cenné jezdecké zkušenosti a také body.

„Pro Maťa ani pro Adama to nebyl snadný víkend. Ale i přes balast, který dostali na základě výsledků v předchozím závodě v Balaton Parku, předvedli skvělý výkon a znovu zabojovali o cenné trofeje. U Jirky je na datech vidět velký progres. Dokázal se držet soupeřů a postupně zrychluje,“ uvedl boss týmu Václav Janík.

Maťo Homola i přes 40 kg zátěže jen těsně prohrál souboj o pole position s Maďarem Attilou Bucsim. Po startu z druhé příčky sice klesl na třetí pozici, ale v následujících 16 kolech nedal svým soupeřům nejmenší šanci a slavil triumf.

„Startovní procedura je docela těžká, prostě se mi to zaseklo a vůbec jsem neodstartoval dobře. Naštěstí jsem ztratil jenom jedno místo. Upřímně, myslel jsem, že to bude horší. Pak přišly tuhé boje, nedarovali jsme si ani centimetr tratě. Nakonec z toho bylo první místo pro mě a druhé pro Adama, takže naprostá spokojenost,“ řekl v cíli Maťo Homola.

Sobotní druhá pozice Adama Kouta, který vezl navíc 30 kg, se nerodila vůbec snadno. Ani jemu se nevyhnuly problémy na startu a klesl na sedmou pozici. Srdnatý bojovník se nevzdal a v cíli z toho byla skvělá druhá příčka.

„Musím na startech zapracovat, je to letos takové moje prokletí. Odstartoval jsem až sedmý a pak se mi podařilo se prokousat až za Maťa a dojet na druhém místě. Nakonec jsme získali velkou porci bodů. Mám radost, že to tak dopadlo,“ uvedl Adam Kout.

Neděle byla ve znamení otočeného pořadí na startu. Adam Kout prolomil své prokletí, start se mu podařil na jedničku. „V první zatáčce byla trošku tlačenice, ale pak se mi v průběhu prvních dvou kol podařilo poměrně rychle propracovat skrz soupeře. Dokonce jsem vedl, ale v posledním kole mě předjel Attila Bucsi. Nicméně si myslím, že si to zasloužil, protože byl opravdu rychlý,“ uznal Adam Kout soupeřovu kvalitu.

Maťo Homola se probíjel z deváté pozice. „Začít z devátého místa s takovým balastem nebylo snadné. Start byl relativně dobrý, snažil jsem se jet hodně zleva, abych příliš neriskoval kolizi. Pak jsem se nějak zasekl za Hondami, nemohl jsem se přes ně dostat a vedoucí trojice mi ujela,“ vysvětlil slovenský jezdec, který byl v neděli čtvrtý.

Jiří Zbožínek při svém teprve druhém startu za volantem Hyundai ukázal velký pokrok. V neděli stál díky deváté pozici z předchozího dne na pole position a několik kol se držel na druhé příčce. Nakonec z toho bylo opět deváté místo, ale velmi pozitivní výhled do dalších závodů.

Šampionát TCR Eastern Europe pokračuje druhý červnový víkend na Slovakia Ringu.